Transport gratuit la comenzi de minim 250 lei
  • 0
  • 0
Transport gratuit la comenzi de minim 250 lei

Despre naștere, maternitate, taskuri interminabile și așa mai departe

Când apare un membru nou într-o familie, toată lumea tinde să uite de mamă. Toți se concentrează pe cel mic, copleșindu-l cu atenție, iar mamei, îi dau sfaturi ”neprețuite” și mai ales, nesolicitate de ea.
Nașterea și primele luni de viață ale celui mic, sunt un stres pentru mamă iar în această perioadă, ar avea și ea nevoie de o vorbă bună sau 5 minute, doar pentru ea.

Prima mea grijă a fost să mă programez la epilat-pensat-mani-pedi.
Oricât de fițoasă aș părea, m-am gândit eu, cu mintea mea de atunci, că doar n-o să stau sub nasul doctorei cu unghiile nefăcute, neepilată și (Doamne ferește!) nepensată…Nu se face!

Ei bine, cu toate că pare absurd, multe femei apelează la aceste artificii de frumusețe, ca să treacă mai ușor peste momentul psihologic al nașterii, peste frică și peste ideea că vor sta dezbrăcate de la brâu în jos, pe o masă, cu mai multe persoane străine în jur.
Dar, ca un secret, vă spun, niciunui membru, din personalul medical, nu-i pasă. Iar dacă sunteți la a doua, a treia naștere, probabil că râdeți când citiți lucrul acesta, așa cum și eu râd acum.

1) Dacă vei naște la un spital privat, se vor ocupa ei de îndepărtarea părului din zona intimă, înainte de a intra în operație, dacă tu nu ai apucat s-o faci. Indiferent dacă nașterea e naturală sau nu, zona intimă trebuie să fie curată și epilată/rasă.

2) Dacă alegi să îți faci manichiura-pedichiura, optează pentru ojă simplă incoloră. Nu semi, nu gel, nu tips. În momentul operației, doctorii se vor ghida și după culoarea unghiilor tale (naturale), ca să se asigure că totul decurge bine.

3) Dacă vei naște la un spital privat, în gentuța de maternitate îți trebuie:

– Tampoane pentru sân + sutien de alăptare. Îl recomand pe cel fără burete. Lactația va porni imediat după nașterea naturală, la o zi după cezariană și vei păta hainele.

– Cămașă de noapte. De obicei îți dau din spital, dar e mai bine s-o ai tu pe-a ta, de acasă

– 2-3 body-uri cu picior pentru bebe. Dacă naști iarna, nu uita să iei și o salopetă de fâș cu picioruș, căciuliță și mănuși.

– Actele: buletin, adeverință de la serviciu, card de sănătate.

Dacă nașterea se petrece la un spital de stat, este indicat să ai la tine:

  • 2 cămăși de noapte. Nu opta pentru pijama cu pantalon, pentru că te va deranja, în cazul în care te operezi prin cezariană.
  • – Tampoane pentru sân + sutien de alăptare. Îl recomand pe cel fără burete. Lactația va porni imediat după nașterea naturală și la o zi după cezariană și dacă nu vei avea, vei păta hainele.
  • Lenjerie intimă cu talie înaltă și lejeră, pentru lehuzie + tampoane post-partum.
  • Supozitoare cu glicerină. Vei realiza că după naștere, va trebui să te ridici, după ce ieși de la terapie intensivă și să mergi, pentru a restabili tranzitul intestinal. În cazul în care acesta va fi mai lent, poate vei avea nevoie de supozitoare. Este normal, mai ales la cezariană, din cauza anesteziei, ca în primele zile să nu funcționeze la parametri normali.
  • Hăinuțe și pampers pentru bebe. Nu uita body-urile, salopetele cu botoșei și mănușile de bumbac. Bebelușii se nasc cu unghiuțe mai lungi și tind să se zgârie pe față.
  • Șervețele umede. Le recomand pe cele neparfumate, eventual biodegradabile.
  • Lanolină. Este foarte bună pentru hidratare pentru că la începutul alăptării, mameloanele tind să doară, până se obijnuiesc cu noua lor funcție J. În plus, nu deranjează bebelușul și nu are gust sau miros.
  • Actele: buletin, adeverință de la serviciu, card de sănătate

4) Cu o seară înainte de a merge la spital, nu mânca. În cazul unei cezariene, anestezia poate provoca greață.

5) Hidratează-te constant. Poți începe să bei ceai cu fenicul și anason, cu o lună înaintea sarcinii și să continui, în spital și chiar în perioada alăptării. Este bun hidratant și stimulează lactația.

6) Cât timp ești în spital, sfatul meu ar fi să limitezi vizitele. Nimeni nu are dreptul să te condamne pentru asta. Vei fi mult prea epuizată (indiferent de modul nașterii), ca să-ți mai pese dacă rudele, se vor supăra. Ține-l aproape doar persoanele, în prezența cărora te vei simți confortabil.

7) Nu lua după tine produse cosmetice. Ia-le doar pe cele de igienă, de strictă necesitate: o cremă de față, un săpun, periuță și pastă de dinți și eventual un recipient mic de șampon.

8) După ce vei naște, durează până la 2 ani ca să-ți revii la formele inițiale. Nu pune presiune pe tine și fii blândă cu psihicul tău. Vei rămâne cu burtică, după naștere, însă aceasta se va retrage în timp. După cele 6 săptămâni de lehuzie, vei putea începe să faci exerciții ușoare de sport. Dacă alăptezi, nu te apuca de regimuri de slăbire draconice, ca să nu dăuneze cantității de lapte secretat.

9) Cere ajutor. Soțului, mamei, unei prietene în care ai încredere. Vei vedea că cel mic îți va ocupa tot timpul și un ajutor este binevenit la gătit sau treburi casnice. Treaba aia cu ”dormi, când doarme copilul”, mie mi se pare o mare prostie. Un somn bun, care să-ți transpună activitatea creierului în modul de somn adânc, are un ciclu de cel puțin o oră și jumătate. Dacă cel mic se trezește din 45 în 45 de minute, s-ar putea să fii mai buimacă la trezire, decât te-ai culcat.

10) Seara, după ce adoarme cel mic, oferă-ți răgaz, chiar și 10 minute, în care să savurezi o ceașcă de ceai și să schimbi o vorbă cu un adult sau să citești o carte. Nu sta pe Facebook. Relaxează-te. Respiră.

Mâine e o nouă zi.

 

Mădălina Trifu

Lasă un răspuns

WhatsApp Contactează-ne pe WhatsApp