Transport gratuit la comenzi de minim 250 lei
  • 0
  • 0
Transport gratuit la comenzi de minim 250 lei

Jocurile au o importanta deosebita in stimularea inteligentei bebelusului, mai ales in primul an de viata. In aceasta perioada ei descopera mediul inconjurator, experimenteaza noi senzatii alaturi de parintii sai. Jocul detine un rol esential in dezvoltarea copiilor, pe de-o parte din punct de vedere cognitiv si pe de alta parte emotional si fizic. Desi nu este atat  de vizibil, copilul se joaca inca din primele lui zile de viata, nu folosindu-se neaparat de diverse accesorii, ci pur si simplu gangurind, zambind sau strambandu-se la cei din jur. 

Printre preferatele celor mici se regasesc jocurile muzicale, care ii atrag si  le starnesc trairi emotionale din cele mai puternice.

Prin joaca, micutii invata sa rosteasca si sa repete sunete si cuvinte noi, joaca le permite copiilor sa exploreze lumea si le imbunatateste abilitatile sociale. 

Jucariile si jocurile se pot alege in functie de varsta copilului, fiind specifice pentru fiecare etapa si in functie de capacitatea intelectuala: jocuri care le stimuleza creativitatea, le dezvolta abilități motorii si gandire logica. Jocurile de constructii incep din momentul in care bebelusii introduc in gura diferite obiecte pentru a cunoaste cum se simt, ce forma, culoare si ce textura au, ulterior se face trecerea catre piesele din plastic formand diverse figurine sau chiar la formele din nisip.   De exemplu, un copil care construieste, cu ajutorul cuburilor incearca sa contureze cu atentie si rabdare lucruri pe care el si le imgineaza, reusind astfel sa castige incredere in fortele proprii.  Printr-un astfel de joc prichindelul invata sa sorteze, sa asocize, sa realizeze corespondente, sa stabileasca legaturi intre obiecte in functie de marime, lungime, greutate, lungime.

Un alt joc ce contribuie la dezvoltarea inteligentei copilului poate fi si  puzzle-ul, prin care copilul invata sa acorde atentie mai multor factori in acelasi timp: forma, imagine, succesiune de asamblare. Totodata deprinde si caracteristici ca rabdare, tenacitate, socializare, gandire logica. 

De la varsta de 3 ani in sus, copilul deja isi creeaza prieteni imaginari cu care poarta un dialog, eventual se transpune chiar el in pielea personajelor si formeaza diverse scenarii. Chiar daca este in incapacitatea de a intelege lucrurile din jur, ca atare, el le preia, si cu ajutorul imaginatiei le expune prin intelesul lui, modificand uneori sensul sau rolul obiectelor. Astfel se poate observa o evolutie in limbaj si in gandire reusind sa priveasca dincolo de lumea lor. 

  Printr-o atenta supraveghere a copilului in timpul jocului se pot remarca anumite aptitudini, unii pot avea inclinatii artistice, altii – aptitudini sportive, iar cu putin sprijin din partea parintilor incetul cu incetul le pot dezvolta.

De asemenea, prin intermediul jocului se obisnuieste intr-un mod placut si usor  sa invete sa respecte regulile, pentru ca orice joc implica si reguli ce trebuie urmate, chiar daca uneori nu va iesi invingator, el se va obisnui sa depaseasca aceste mici esecuri si va fi motivat ca data viitoare sa castige, sa fie cel mai bun.

Totodata, jocul in familie este si el benefic deoarece relatia dintre copil si parinti se consolideaza, ii apropie mai mult ajungand sa se cunoasca mult mai bine, iar pe de alta parte, cei mici se bucura de mult mai mult timp petrecut alaturi de ceilalti membri. Prin aceasta joaca puteti vedea lumea prin ochii lor, dar si sa invatati cum sa comunicati mai eficient cu ei.

Asadar, hai cu noi la joaca!

Roxana Barbu


Lasă un răspuns

WhatsApp Contactează-ne pe WhatsApp